5ca47b730c12e0d435b33d5a_business development1

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА КРЕДИТЕ ОБЕЗБЕЂЕНЕ ГАРАНЦИЈОМ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ И УЧЕСТВОВАЊЕ У БЕСПЛАТНОЈ ОБУЦИ У СКЛАДУ СА ПРОГРАМОМ ПРОМОЦИЈЕ ПРЕДУЗЕТНИШТВА И САМОЗАПОШЉАВАЊА

Програм се састоји из 4 компоненте:

1. Гаранција за кредите одобрене од стране пословних банака које су путем јавног позива изабране да учествују у Програму. Гаранција покрива 60% сваког индивидуалног кредита укључујући износ редовне камате (за кашњење до 90 календарских дана од датума последњег неисплаћеног ануитета) у оквиру Максималног пројектованог портфеља кредита за сваку партнерску банку. Пословна банка задржава преосталих 40% ризика.

2. Одобрење повољних банкарских кредита од стране партнерских банака

3. Исплата бесповратних средстава (гранта) зајмопримцима који испуне Програмом предвиђене услове

4. Обезбеђивање стручне, бесплатне помоћи и подршке у изради пословног плана и даљем пословању кроз менторинг програм који спроводи Привредна комора Србије.

Право да поднесу захтев за кредит код партнерске банке као и на доделу бесповратних средстава имају микро, мала и средња предузећа (ММСП) и предузетници. ММСП-ови и предузетници морају бити почетници у пословању. Уколико привреди субјекат већ послује, не може постојати дуже од 24 месеца у тренутку подношења захтева. Програм такође подстиче финансирање младих предузетника старости 18-35 година, жена предузетница, повратника и предузетника који улажу у пољопривредни сектор.

Kредити одобрени од стране партнерских банака могу се користити за финансирање инвестиционих улагања (набавка производне опреме, машина, постројења, садница, куповина или адаптација пословног или производног простора и сл.), за финансирање оперативних трошкова пословања. Оперативни трошкови пословања могу да учествују највише до 30% у структури укупног инвестиционог улагања.

За оперативне трошкове – период отплате за кредите за оперативне трошкове не прелази 36 месечних рата са максималним периодом почека од 3 месеца.
За инвестициона улагања – период отплате за инвестиционе кредите не прелази 60 месеци са максималним периодом почека од 6 месеци.

Привредни субјекти који задовоље услове Програма могу остварити право на финансијску подршку у виду бесповратних средстава у износу до 20% у зависности од износа инвестиције. Инвестиција представља улагање које се финансира средствима из Програма и не укључује партиципацију корисника кредита.

Кредити се одобравају под следећим условима:

1) максималан износ кредита: 3.600.000,00 РСД;
2) номинална каматна стопа је фиксна, до 5,99% (РСД) на годишњем нивоу и обрачунава се и наплаћује месечно и о року доспећа, односно за све време важења овог уговора;
3) трошкови и накнаде се обрачунавају сагласно Општим условима пословања Банке а њихова висина се утврђује на основу интерних аката Банке. Трошкови и накнаде не могу да буду виши од 1% од износа кредита.

Процес учешћа у Програму промоције предузетништва и самозапошљавања се састоји из три фазе кроз које је сваки заинтересовани субјект је у обавези да прође:

  •  Прва фаза: Обавезна петодневна обука за израду инвестиционо пословног плана коју спроводи Привредна комора Србије;
  • Друга фаза:Пријава за кредит, гаранцију и грант у локалној филијали Партнерске банке
  •  Трећа фаза: Стручна саветодавна подршка коју спроводи Привредна комора Србије.

Позив за учествовање у Програму је отворен док се не достигне број од додатних 500 пријављених привредних субјеката.

Детаљи јавног позива као и обрасци налазе се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>