IPARD Mera 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja predstavlja podršku investicijama u ruralni turizam

salas

Raspisan Drugi javni poziv za IPARD podsticaje u okviru Mere 7

Pravo na IPARD podsticaje ostvaruje lice upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao komercijalno i nalazi se u aktivnom statusu, i to:
1) fizičko lice – nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
2) preduzetnik;
3) privredno društvo koje je razvrstano u mikro ili malo pravno lice u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo.
Merom 7 predviđena je podrška investicijama u oblasti ruralnog turizma i to kroz izgradnju (gradnja, dogradnja, rekonstrukcija, adaptacija, sanacija i investiciono održavanje), kao i opremanje:
1. ugostiteljskih objekata za smeštaj (objekti domaće radinosti, seosko turističko domaćinstvo, hotel, kamp i sl.);
2. pratećih objekata za pružanje ugostiteljskih/turističkih usluga (bazeni i wellness objekti; objekti za skladištenje, prodaju i degustaciju hrane i pića; objekti za držanje životinja; turistička infrastruktura, objekti za rekreaciju i sl.) i
3. spoljašnjih prostora – za jahanje, ribolov na površinskim vodama, biciklizam, kao i mehanizaciju, mašine i opremu u svrhu ugostiteljstva/turizma.
Pored investicija u izgradnju i opremanje, u okviru Mere 7 prihvatljive su i investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ukoliko se energija iz obnovljivih izvora koristi za sopstvenu potrošnju u cilju obavljanje registrovane ugostiteljske, odnosno turističke delatnosti. Višak proizvedene energije je dozvoljeno isporučiti u elektroenergetski sistem.

IPARD podsticaji utvrđuju se u procentualnom iznosu do 65% vrednosti prihvatljivih troškova investicije, umanjenom za iznos poreza na dodatu vrednost.
Korisnik IPARD podsticaja može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u iznosu od najmanje 5.000 evra, a najviše 300.000 evra po zahtevu, bez obzira na ukupnu vrednost investicije.

Rok za podnošenje zahteva je od 23. septembra do 17. decembra 2021. godine.

Za informacija kliknite OVDE.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>