Prijava broja pčelinjih zajednica do 31. oktobra je zakonska obaveza

Zakonska obaveza svakog pčelara je da dva puta godišnje, u aprilu i oktobru, redovno prijavi brojčano stanje pčelinjih zajednica svojoj veterinarskoj stanici, tj. ovlašćenom obeleživaču – veterinaru koji je obeležio košnice.

Pčelar je dužan da do 31. oktobra ode do svoje teritorijalno nadležne veterinarske stanice koja je obeležila pčelinjak i prijavi broj košnica sa kojim ulazi u zimovanje.

Takođe, potrebno je da sa sobom ponese spisak svih brojeva košnica koje ulaze u zimu (najbolje već upisan u Obrazac za prijavu stanja), kao i da ponese pločice sa brojevima rasformiranih košnica kako bi ih vratili veterinaru, u slučaju da je broj košnica sada manji od broja koji je tokom godine bio obeležen brojevima.

Nakon prijave, veterinar će izdati potvrdu da je pčelar izvršio redovni popis, overenu (tako da neće biti moguće retroaktivno prijavljivanje nakon 31. oktobra).

VIŠE INFORMACIJA NA SAJTU SPOS-a(savez pčelarskih organizacija srbije) -www.spos.info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>